Deze week heeft een afvaardiging van de ThuysGas een GOS bezocht. GOS staat voor gasontvangststation maar eigenlijk is gasoverdrachtstation een betere benaming want een GOS is een eindpunt van het Gasunie netwerk dat aansluit on RENDO distributie netwerk.
De gasdruk wordt op een GOS teruggeregeld van 40 bar naar 8 bar. Hier bij komt een hoop koude vrij en dat was de aanleiding voor ThuysGas om de GOS te bezoeken. Immers kou, is negatieve warmte en met een Stirling motor is het warmte verschil om te zetten in beweging en dus bijvoorbeeld electriciteit.
In de winterdag komt er extra veel kou vrij omdat er extra veel gas gebruikt om onze huizen warm te houden. Zoals de installatie nu is wordt deze warm gehouden -lees energie toegevoerd- middels een gewone CV installatie. De energie die door het verschil van temperatuur in beide leidingen gewonnen zou kunnen worden is op z’n best gelijk aan de energie die de CV wordt verbruikt. Daarom is voor een kleine GOS als deze geen business case te maken om e.e.a. om te bouwen.
Voor een GOS dat 24×365 volop gebruikt wordt zoals bijvoorbeeld voor een fabrieksinstallatie kan dit anders zijn. Echter die zijn er niet in Westerveld.
Op bijgevoegde foto’s is te zien dat een GOS volledig redundant is uitgevoerd, dus de installatie staat er 2x die elkaar volledig overnemen in geval van een calamiteit of geplanned onderhoud. En daar zorgen Gasunie en RENDO er voor dat wij het ’s winters behaaglijk houden in huis.